Η αλήθεια είναι πως παρατηρώ την πολιτική επικαιρότητα, αλλά οι κομματικές εξελίξεις δεν με ενδιαφέρουν πολύ. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό διαβάζω συνέχεια σε πολιτικά – ή παραπολιτικά, πείτε το όπως θέλετε – site για τη «μάχη» των δελφίνων της ΟΝΝΕΔ.
Τι κι αν οι εκλογές για την προεδρεία της γαλάζιας νεολαίας δεν έχουν προκηρυχτεί επίσημα, έχω την αίσθηση ότι άτυπα έχει αρχίσει η προεκλογική κούρσα. Ένας εκ των τριών υποψηφίων για την προεδρία, ο Στράτος Γρομπανόπουλος, ζει στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια μικρή διερευνητική κουβέντα μαζί του.
Σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί δείχνουν να βρίσκονται σε παρακμή, είχα περιέργεια να δω ποιος νέος ασχολείται τόσο ενεργά με τα παραδοσιακά κόμματα -είχα την εντύπωση ότι έχουν εκλείψει.
Στράτο, ας αρχίσουμε με μία απορία που ενδεχομένως θα έχουν πολλοί αναγνώστες. Τελικώς, ποιους ενδιαφέρουν οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ και σε κάθε πολιτική νεολαία; Μήπως απλά είναι μια κούρσα διαδοχής σε έναν απαξιωμένο από την κοινωνία κομματικό μηχανισμό; Με άλλα λόγια, γιατί κάποιος μη Οννεδίτης να έρθει να ψηφίσει;
Στο χέρι μας είναι να εμπνεύσουμε τους νέους
Πράγματι, υπάρχει μια διάχυτη κοινωνική αίσθηση το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την οικονομική κρίση, ότι στο σύνολό τους οι πολιτικές νεολαίες έχουν απαξιωθεί και ότι έχουν χάσει τη δυναμική τους μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο, το γεγονός αυτό ούτε αναιρεί τις καινούριες προσπάθειες, που αναδεικνύονται μέσα από τις πολιτικές οργανώσεις των νέων, ούτε προεξοφλεί το τέλος τους.
Στο χέρι μας είναι να εμπνεύσουμε τους νέους, να τους προβληματίσουμε περισσότερο και να τους δείξουμε στην πράξη ότι οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ έπαψαν να είναι για εσωτερική κατανάλωση. Η ΟΝΝΕΔ αποτελεί ξεκάθαρα οργανικό κομμάτι της κοινωνίας και στόχος μας είναι να την αναδείξουμε ως ένα γνήσιο πόλο έκφρασης. Συνεπώς, Οννεδίτης ή μη, ας έρθει να ψηφίσει όποιος θέλει να ακουστεί. Οι προσεχείς εκλογές είναι αδιαμφισβήτητα η κατάλληλα ευκαιρία, ευκαιρία για τον καθένα να συμβάλλει στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας.
Σε διάφορα πολιτικά blogs, διάβασα φήμες για σένα ότι κάνεις τα πάντα για να εκλεγείς μέχρι και ότι βρίσκεις δουλειές σε κόσμο. Και σε ρωτάω γιατί ο περισσότερος κόσμος έχει αυτήν την εικόνα για όσους ασχολούνται με την πολιτική και επιδιώκουν την εκλογή τους. Είναι αλήθεια ότι λειτουργείς σαν γραφείο ευρέσεως εργασίας;
Αν γραφείο ευρέως εργασίας λέγεται το να ακούω τα προβλήματα των νέων και των φίλων μου, τα οποία αφορούν κυρίως την εργασία τους, τότε ναι κάνω τα πάντα. Οι νέοι σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από κανένα να μας βρει δουλειά. Έχουμε εφόδια και το κάνουμε μόνοι μας. Στήριξη χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.
Στο νομοσχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε για διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προβλέπεται η συγχώνευση πάρα πολλών ιδρυμάτων, κάποιων και από το Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η γνώμη σου για το νομοσχέδιο; Πιστεύεις ότι ο υπουργός έπρεπε να ζητήσει και τη γνώμη των φοιτητικών παρατάξεων πριν ανακοινώσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα;
το σχέδιο «Αθηνά» για να πετύχει χρειάζεται στήριξη
Θεωρώ ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα για την ελληνική εκπαίδευση, ουσιαστικά πρόκειται για μια βαθιά τομή. Ο υπουργός Παιδείας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί να λύσει βαθιά ριζωμένα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Σίγουρα, η προσπάθειά του για να πετύχει χρειάζεται στήριξη. Βέβαια, όπως είναι κατανοητό, ένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι αλάνθαστο και να μην χρήζει βελτιώσεων. Άλλωστε, για αυτό υπάρχει η διαδικασία της διαβούλευσης, για να ακούσει ο Υπουργός τους κοινωνικούς εταίρους και να διορθώσει τις ατέλειες.
Από ό,τι καταλαβαίνω, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν αποκλειστεί από τον κοινωνικό διάλογο. Από αυτές εξαρτάται αν δεν θα κολλήσουν σε δικαιολογίες, αλλά θα καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο διάλογο.
Μιας και ξεκίνησες την πορεία σου από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ποια είναι η άποψή σου για το φοιτητικό συνδικαλισμό; Κατά πόσο ευθύνονται οι φοιτητικές παρατάξεις για τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια; Πρέπει να εκλείψουν;
ο φοιτητικός συνδικαλισμός αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο
Έχω την αίσθηση ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά του πανεπιστημίου. Σίγουρα, του αναλογεί ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο, είμαι θετικός στο να εκλείψει η σημερινή μορφή τους και ακόμη πιο θετικός στο να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν.
Σαφέστατα, ο ρόλος τους για την καθημερινότητα του πανεπιστημίου είναι πολύτιμος. Οι παρατάξεις συγκρούονται με τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και η σύγκρουση τις περισσότερες φορές δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εύρεση λύσεων.
Τι θα επιθυμούσες εσύ ο ίδιος να αλλάξει στην ΟΝΝΕΔ;
Καταρχάς, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών. Η ψηφοφορία να είναι ανοιχτή, με τις ίδιες διαδικασίες κάθε φορά, χωρίς να παρεμβαίνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Επίσης, θα ήταν πιο δίκαιο οι τοπικές οργανώσεις να αποκτήσουν περισσότερες δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, θεωρώ αναχρονιστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και οι δύο γραμματείς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να διορίζονται από τον πρόεδρο της νεολαίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε άμεση δημοκρατία σε όλους τους θεσμούς της παράταξης και εμείς έχουμε ηθικό χρέος να σεβαστούμε την επιθυμία του.
Δηλαδή, το μόνο που σε ενοχλεί στην ΟΝΝΕΔ είναι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών και ο τρόπος διορισμός των θέσεων; Αυτό μου λες;
αν αλλάξουν οι εσωτερικοί κανονισμοί
Όχι βέβαια, αλλά η αλλαγή των εσωτερικών διαδικασιών θα διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε η ΟΝΝΕΔ να μετατραπεί γρήγορα από μία άχρωμη πολιτική νεολαία, σε μία πολιτική οργάνωση με αξιοπιστία και άποψη. Με άλλα λόγια, η ΟΝΝΕΔ θα ξαναβρεί την πραγματική της ταυτότητα μόνο αν αλλάξουν οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας και φυσικά, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών. Αυτό είναι και που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα. Να δώσουμε στην οργάνωση τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα που της λείπει σήμερα.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου, μετά την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης; Αν κάτι στραβώσει με τις εκλογές, μιας και όλες οι συζητήσεις μέχρι στιγμής είναι άτυπες, τι πρόκειται να κάνεις; Θα αποσυρθείς από την πολιτική;
δεν θα το συγχωρούσα στον εαυτό μου να “καπαρώσω” μία θέση για δεύτερη φορά
Από τα χρόνια που ασχολούμαι με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λέω πως η πολιτική είναι ένα ορμητικό ποτάμι που σε παρασέρνει. Όσο σε πηγαίνει, πας. Μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί ένας κορμός δέντρου και θα βγεις στην επιφάνεια. Μετά πάλι μέσα στο ορμητικό ποτάμι. Η διαφορά με ένα κοινό ποτάμι είναι ότι το συγκεκριμένο έχει ανοδική πορεία. Η θητεία μου λήγει με τις ερχόμενες εκλογές της ΟΝΝΕΔ.
Σίγουρα δε θα συνέχιζα από το ίδιο πόστο μιας και θεωρώ ότι προσέφερα όσα μπορούσα στη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος ΟΝΝΕΔ. Από την άλλη, δεν θα το συγχωρούσα στον εαυτό μου να “καπαρώσω” μία θέση για δεύτερη φορά, τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πληθώρα νέων στελεχών έτοιμα να προσφέρουν.
πηγή: http://yourownopinion3.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου